zoveel te zeggen
home blog thema's tips cursus training partners contact webwinkel

Presentatie bij Dichterbij

Spelmethode ‘Zoveel te Zeggen’ wordt enthousiast ontvangen

Na twee jaar van ontwikkeling vond op dinsdag 18 september jl. de officiële presentatie van de spelmethode ‘Zoveel te Zeggen’ plaats. Cor Maas en Henk Minnema (Dienst Geestelijke Verzorging en Ethiek) ontwikkelden dit spel samen met een vertegenwoordiging van WMCZ-coaches, vertrouwenspersoon Elly van Lieshout en uitgever Wilco de Schouwer (www.edubooks.nl). Stichting Cupertino subsidieerde een deel van de ontwikkelingskosten. Door het spelen van het spel raken cliënten op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek over verschillende thema’s. De naam van het spel zegt het al: cliënten mogen zoveel zeggen als zij zelf willen.

Centraal in het spel staan zes thema’s, gebaseerd op de domeinen van Schalock (Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg VGN, 2012). In totaal bestaat het spel uit 96 tekeningen die verschillende situaties schetsen. “Juist die tekeningen faciliteren het in gesprek gaan”, vertelt Cor Maas. “Net als de tekst van de vernieuwde Ode die eindigt met vragen, begint het werken met de Ode in de praktijk juist met het stellen van vragen. Deze spelmethode zet de cliënt in kracht in het kader van empowerment. Het is een nieuwe, unieke werkvorm die aansluit bij thema’s die al lopen. Op basis van deze spelmethode kunnen cliënten, begeleiders en ouders/verwanten samen komen tot actiepunten ter verbetering van kwaliteit van leven. Zij kunnen de spelmethode bijvoorbeeld gebruiken voor huiskamergesprekken en daarna samen afspraken maken.”

Iedereen aan het woord

Na het welkomstwoord van Cor Maas spelen drie cliënten het spel. Zij gaan in gesprek over het thema vakantie. Bij de spelmethode horen geen verbale instructies. “Juist door het te ervaren, door het te doen, raak je in gesprek en leer je het spel kennen”, vertelt Henk Minnema. Nadat de cliënten het spel gedemonstreerd hebben volgt een filmpje waarin met behulp van het spel in gesprek wordt gegaan over het thema verhuizen. Uitgever Wilco de Schouwer stelt kippenvel te hebben gekregen bij het opnemen van het filmpje. “Mooi is dat een jongen die in eerste instantie weigert te praten zich uiteindelijk tóch in het gesprek mengt. Dat ene zinnetje dat hij zegt, maakt dat hij ook meedoet. Het spel maakt echt iets los en nodigt uit tot praten. We zijn zelfs teruggevraagd door cliënten die het spel nog een keer wilden spelen.”

Cliënt Jeroen Donkers werkte mee aan het ontwikkelen van de tekeningen en testte het spel in de praktijk. “Het is fantastisch, je bent open, je praat over dingen waar je nog niet eerder met je begeleider over gesproken hebt. Door het spel kom je verhalen tegen waardoor je hoort dat je niet de enige bent die iets meegemaakt heeft.”

Uitdaging tot implementatie

Geert Tullemans (Raad van Bestuur), Henk Minnema en Cor Maas (Dienst Geestelijke Verzorging en Ethiek) en Pieter Hoogland en Wilma Altena (Stichting Cupertino) krijgen het spel aan het einde van de presentatie in een feestelijke verpakking uitgereikt. Geert Tullemans stelt dat dit spel ‘het hart van de Ode raakt’ door cliënten daadwerkelijk aan het woord te laten.

De overige genodigden krijgen na afloop een ‘Zoveel te Zeggen-bureaukalender’ mee naar huis. Het ontwikkelingsteam daagt Dichterbij uit het spel allereerst binnen de organisatie te implementeren.

Maartje van Kuppevelt - tekstbureau Taggst - artikel voor Dichterbij

  

 

 

 

 

Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 04 oktober 2023
U bevindt zich hier: Home Blog Presentatie bij Dichterbij