zoveel te zeggen
home blog thema's tips cursus training partners contact webwinkel

Zoveel te Zeggen één op één

     Cor Maas van de Dienst Geestelijke Verzorging en Ethiek Dichterbij is een van de mensen die aan de basis staat van de spelmethode Zoveel te Zeggen. Tijdens het ontwikkelproces en daarna heeft Cor het spel vele malen met een groep gespeeld. Nieuw voor hem, en voor ons, was Zoveel te Zeggen één op één spelen. Hij schreef er een kort bericht over.

Pieter is een man van 48 jaar. Hij heeft een niet aangeboren hersenafwijking. Hij praat niet snel over zijn gevoelens en geeft vaak sociaal wenselijke antwoorden. Daarom probeer ik met hem ‘Zoveel te zeggen’.

Aan de hand van de dobbelsteen met kleuren kiest Pieter een kaart met een kleur uit een bepaalde categorie. Alle kaarten van het spel liggen er. Er is niet voorgeselecteerd. De reden is dat ik als begeleider niet al een aantal invalshoeken voor hem wil bepalen.

Pieter weet bovendien dat als een tekening hem niet ligt of hij die niet fijn vindt: dan leggen we die gewoon apart en kan hij een andere kiezen. Het voordeel hiervan is dat hij aan de hand van een kaart onbevangen zijn eigen verhaal kan doen. Hij vertelt over wat hij ziet op een niveau dat hij zelf aankan.

Vervolgens gaan we aan de hand van de vragen op de achterkant van de kaart duidelijk veel meer ‘de diepte in’. In dit geval leest Pieter ook graag de vragen en beantwoord hij ze zelf. Hij heeft de kaart en dus zo zijn situatie zelf letterlijk stevig in handen.Pieter is aan het woord. Hij heeft nog Zoveel te zeggen!

Cor Maas, geestelijk verzorger Dichterbij

Tags: Niet getagged

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast donderdag, 05 oktober 2023
U bevindt zich hier: Home Blog Zoveel te Zeggen één op één